Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jonas Domfors Match mellan Örebro Universitets Black Jacks och KTH Royals 2019

Svenska studentserien i amerikansk inomhusfotboll avgörs i helgen

27 FEB 2019 16:25
Vilket lag blir svensk studentmästare i amerikanska fotboll 2019? På lördag den 2 mars avgörs det! Finalen står mellan KTH Royals och Uppsala University Snake Heads och spelas i Uppsala.
  • Uppdaterad: 27 FEB 2019 16:25

På samma plats och dag kommer även bronsmatchen att avgöras, mellan Örebro Universitets Black Jacks och Carlberg Cavaliers. Gustav Widén som är både spelare och ordförande i Örebro Universitets Black Jacks, ger oss en kommentar från den snart gångna säsongen. 

Hur skulle du beskriva säsongen 2018/2019?

– För oss i Örebro skulle jag beskriva säsongen som lite upp och ner. Vi inledde bra med en seger i säsongspremiären och har hållit en ganska jämn nivå under säsongen, nu ser vi fram emot att möta Carlberg i bronsmatchen. I år har vi dessutom spelat dubbelmöten för första gången i ligan, alla föreningar har jobbat tillsammans för att göra det möjligt. Jag som ordförande i Örebro är väldigt glad och nöjd över att vi har fått detta att funka så bra som det har gjort, säger Gustav Widén, spelare och är ordförande i Örebro Universitets Black Jacks.  

Beskriv en eller två höjdpunkter från säsongen?

– Personligen tycker jag att samtliga matchevenemang har varit höjdpunkterna, och då menar jag inte bara att spela matcherna, utan hur väl samarbetet har fungerat mellan alla föreningar med att genomföra hela den här säsongen. Det är alltid kul att känna engagemang från publiken, vilket jag har upplevt vid samtliga matcher och det är kul att få en chans att visa upp vår sport! Vi ser även fram emot att välkomna Handels Traders till SSAF nästa säsong! 

Hur har det fungerat att spela amerikansk fotboll inomhus? Är det vanligt att spela inomhus?

– Att spela inomhus är igen stor sport i Sverige eller utomlands. I Sverige finns det i nuläget bara 4 lag som spelar seriespel inomhus i amerikansk fotboll och samtliga är knutna till högskolor eller universitet.

Vad är skillnaden att spela i denna ligan inomhus än en ”vanlig” liga utomhus? 

– Jag brukar beskriva amerikansk inomhusfotboll som futsalvarianten av amerikansk fotboll. Lite mindre plan, lite mindre spelare och lite annorlunda regler, men principen är ändå densamma. Vi spelar på en fullstor inomhusplan på cirka 40*20 meter, på planen spelar man 7 vs 7 i ett offensivt lag och ett defensivt lag.  Man kan säga att det finns två lag i varje laget, ett offensivt och ett defensivt där det ena lagets offensiva lag spelar mot det andra lagets defensiva lag och vice versa. Matcherna är uppdelade i två halvlekar på 30 minuter effektiv speltid vardera, beskriver Gustav Widén.

 

Den 2 mars spelas finalen och bronsmatchen i: Fyrishov A-hall i Uppsala
Bronsmatchen: kl. 13:00
Finalen: kl. 15:30

Fakta om SSAF:
SSAF – Svenska Studentserien Amerikansk Fotboll är en liga för studenter på eftergymnasial nivå. Matcherna spelas inomhus där det är 7 mot 7 på planen. Matcherna är 30 minuter gånger två halvlekar. SSAF är en mix-liga, dvs. både killar, tjejer och icke binära är välkomna att delta. Ligan är en del av och bedrivs tillsammans med Sveriges Akademiska Idrottsförbund. 

 

 


 

 

Skribent: Emmie Sandberg
Epost: Adressen Gömd

Följ oss!  

Facebook


Instagram

Twitter
YouTube_logo
 flickr_logo_46469750

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link

Samarbeten