Hoppa till sidans innehåll

Studenter som rör sig mår och presterar bättre

20 SEP 2018 07:00
Vill du må bättre, göra bättre ifrån dig i dina studier, uppleva dig som mer anställningsbar och få en förbättrad mental hälsa? Då ska du vara fysiskt aktiv, visar en stor brittisk enkätundersökning.
  • Uppdaterad: 20 SEP 2018 07:00

Undersökningen visade att studenter som deltar i regelbunden fysisk aktivitet upplever att de mår bättre, gör bättre ifrån sig i sina studier, är mer anställningsbara och har bättre mental hälsa. I studien deltog 6 891 studenter från 104 universitet och högskolor. Den gemensamma rapporten British Active Students Survey 2017/2018 var ett samarbete mellan British Universities & Colleges Sport (BUCS), Scottish Student Sport (SSS), Precor och UKactive. I undersökningen tittade de på hur fysiskt aktiva studenterna var samt på välmående, mental hälsa, social inkludering, uppfattningar om betyg och anställningsbarhet. De såg att de personer som var aktiva (mer än 150 min av medel till högintensiv aktivitet per vecka) uppgav i större utsträckning att de mådde bättre, hade mindre ångest, kände att de var en del av ett socialt sammanhang, hade större förhoppningar om att de skulle få högre betyg och de hade även större förhoppningar om att de skulle få ett jobb inom sex månader efter examen. Detta jämfört med de som var delvis aktiva (31–149 min av medel till högintensiv fysisk aktivitet per vecka) samt inaktiva (mindre än 30 min av medel till högintensiv fysisk aktivitet per vecka). Att vara aktiv i både en idrott och på gymmet gav bättre resultat än att vara aktiv inom bara idrott eller bara på gymmet.

I studien tittade de även på upplevda hinder till att vara fysiskt aktiv. Resultaten visade att de största hindren studenterna upplevde var att de var för upptagna med studier, att det var för dyrt med sport eller gym, eller att de var för upptagna med att socialisera på annat sätt.

Studentidrotten i Sverige
Kulturellt och ekonomiskt så är det stor skillnad på hur studentidrotten ser ut i Storbritannien och i Sverige. Storbritannien ligger i framkant vad det gäller studentidrott och universiteten har egna sportavdelningar. Många har dessutom egna gym- och träningsanläggningar. Det är också mer av en kultur att man idrottar på lärosätet till skillnad från i Sverige där många idrottar i en förening eller organisation utanför lärosätet. På vissa håll i Sverige finns det goda samarbeten mellan lärosätena och studentidrottsföreningarna, inklusive flera med egna anläggningar, som gynnar båda parter och det vill vi självklart se mer av i framtiden. Vi hoppas att lärosäten uppmuntrar och stöttar fysisk aktivitet för att främja såväl studenternas hälsa som studieresultat. 

Det vi kan se utifrån studien är att fysisk aktivitet har stor påverkan på välmåendet, fysiskt såväl som psykiskt, och det påverkar också det sociala livet i positiv bemärkelse. Så var fysiskt aktiv och utnyttja det som din studentidrottsförening erbjuder! 

För den som är intresserad av att läsa hela studien så finns den här. 

Skribent: Josefin Trogen
Epost: Adressen Gömd

Följ oss!  

Facebook


Instagram

Twitter
YouTube_logo
 flickr_logo_46469750

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link

Samarbeten