Hoppa till sidans innehåll

"Hur många har inte tillverkat sin egen böjda trädgren och drömt om att vara Robin Hood?"

18 JUN 2019 16:23
Isak Carlsson, bågskytte, åker till Sommaruniversiaden för andra gången. Senast deltog han i Taiwan 2017 och med tanke på hur arrangemanget var sist, är Isaks förväntningar utan tvekan höga inför stundande "Student-OS" i Napoli, Italien.
  • Uppdaterad: 18 JUN 2019 16:23

Isak Carlsson är nyligen färdigexaminerad högskoleingenjör i elkraftteknik vid Luleå Universitet. Isak tävlar i bågskytte och kommer ingå i truppen "Team Sweden" under Sommaruniversiaden 2019. Vi har tagit tempen hur formen ser ut samt vad studier betytt för honom kombinerat med sin idrottskarriär. 

Isak, berätta hur dina förvätningar ser ut på ditt deltagande i Sommaruniversiaden 2019? 
– Senaste två åren har det varit en tyngre period i mitt skjutande, känslan är dock att detta är påväg att vända. Förväntningarna för universiaden är att kunna skjuta på den nivån det i nuläget finns kapacitet för.

Hur tycker du det fungerar att studera samtidigt som du satsar på en idrottskarriär?
– Att studera och kunna styra sin egen tid till viss mån har varit en viktig förutsättning för att kunna fortsätta satsa på bågskytte. Då bågskytte i Sverige är en mindre idrott med småresurser kräver det tyvärr mycket av enskilda utövare. Ibland är det därför svårt att få pusslet att gå ihop och hålla motivationen vid motgång uppe. Något som skulle underlätta är om mer resurser skulle läggas på att ha en gemensam och tydlig vision kring hur elitverksamhet ska bedrivas, skulle man se saker på längre sikt skulle det vara enklare att kunna anpassa utbildning och jobb utifrån idrottsutövandet.

Hur populärt är bågskytte på den internationella arenan, anser du?
– Bågskytte är en stor sport i många delar av världen. Det är dock en svår uppskattning att göra hur populärt det är i jämförelse med andra idrotter.

Mäter man populärt utifrån intresse kan man mäta det med: "hur många har inte tillverkat sin egen böjda trädgren och drömt om att vara Robin Hood?"

Vilken känsla kommer du mest troligt åka hem med efter mästerskapet?  
– Glädje att kunna fått utöva det man brinner för på en hög nivå!

Namn: Isak Carlsson

Ålder: 22

Klubb? Nora bågskytteklubb

Vad studerar du? 
Precis färdig högskoleingenjör i elkraftsteknik vid Luleå universitet

Tidigare meriter? 3 st SM guld. Vunnit Europa cupen för juniorer.
Ett junior Em guld inviduellt och ett i lag. Fyra på JVM två gånger mm.

Vad är ditt mål med din idrottskarriär inom bågskytte?
Vinna VM och ha en idrottssysselsättning för livet. 

Kort om universiaden
Universiaden äger rum både på vintern och sommaren vartannat år och anordnas av studentidrottens internationella paraplyorganisation, FISU. Den 30:onde upplagan av tävlingen blir Sommaruniversiaden 2019, som utspelar sig i Napoli, Italien mellan den 3-14 juli.

Universiaden (även kallat Student-OS) är en av världens största multidirotttstävlingar och endast "vanliga" OS är större. För många studenter som åker iväg på ett Student-OS, blir det början på att skapa sig internationella mästerskapserfarenheter att ta med sig för framtiden. 
Läs mer om Sommaruniversiaden på arrangörssidan här

Skribent: Emmie Sandberg
Epost: Adressen Gömd

Följ oss!  

Facebook


Instagram

Twitter
YouTube_logo
 flickr_logo_46469750

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link

Samarbeten