Hoppa till sidans innehåll
Foto: Adam Stigborn Oskar Sandberg, Vinteruniversiaden 2019

Att utöva två olika idrotter på hög nivå

07 MAR 2019 16:14
Oskar Sandberg tävlar på hög nivå i två idrotter. I somras deltog han vid Student-VM i orientering och nu i Vinteruniversiaden i skidorientering. "Det är en kombination som inte är ovanlig, även om det är tufft med dubbla säsonger", säger Oskar.
  • Skapad: 07 MAR 2019 16:14

Hur fungerar det för dig att kombinera flera idrotter, samt studier?

– Att kombinera två idrotter med studier kan vara utmanande ibland. Det är svårt att alltid få vardagen att gå runt. Att det är en sommar- (orientering) och en vinteridrott (skidorientering) ger en bra förutsättning för att det ska gå att kombinera.

Oskar Sandberg fortsätter, det är viktigt att prioritera vilka läger och tävlingar man väljer att satsa på för att hinna med bra grundträning och återhämtning mellan säsongerna. Totalbelastningen får inte bli för stor, vilket också är anledningen till att jag studerar på 50%.

Vilka fördelar ser du med att utöva fler idrotter?

– Idrotterna i sig kompletterar varandra och är en anledning till varför jag tror att jag hållit mig skadefri. Att åka skidor på vintern ger mig styrka inför sommarens löpning och tvärtom. Att idrotterna är så sjukt roliga båda två gör det svårt att välja bort en av dem, något som kanske inte ens skulle gynna satsningen i den andra idrotten. Jag kommer därmed dubblera i framtiden också!

En fråga som kanske fler grubblar över…hur får du med dig både karta och stavar när man står på ett par skidor?

– På bröstet har jag ett kartställ där kartan placeras. Kartstället kan roteras så att kartan stämmer överens med den riktning man åker i, då blir det lättare att hålla koll på vart man är och vart man ska, berättar Oskar Sandberg.

Oskar Sandberg 23 år, Högskolan Dalarna. Oskar inledde första distansen, Sprint, med en 33e plats under Vinteruniversiaden. Tävlingarna fortsätter på söndag med jaktstart, sprintstafett och masstart.

Skribent: Emmie Sandberg
Epost: Adressen Gömd

Följ oss!  

Facebook


Instagram

Twitter
YouTube_logo
 flickr_logo_46469750

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link

Samarbeten