Hoppa till sidans innehåll

International Day of University Sport

2017-09-19 16:11
Den 20 september arrangeras International Day of University Sport och det uppmärksammas såklart även av svensk studentidrott. Studentidrotten är viktig för studenters hälsa och välmående men också deras studieresultat.
  • Uppdaterad: 2018-04-03 09:40

Att fysisk aktivitet är viktigt för både den fysiska och psykiska hälsan har nog inte undgått någon, och minst lika viktigt är det för att bibehålla och förbättra kognitiva funktioner så som minne och inlärning. Mängder av forskning har publicerats de senaste åren som betonar vikten av daglig pulshöjande aktivitet både för barn och vuxna. Inom svensk idrott har vi dessutom antagit en strategi för att förändra synen på idrott och skapa möjligheter för idrott hela livet.

Studentidrotten är till för den som studerar på högskola, universitet eller folkhögskola och gillar idrott. Genom tävlingar, utbildningar och påverkansarbete nationellt och internationellt utvecklar, samordnar och företräder Sveriges Akademiska Idrottsförbund den svenska studentidrotten. Som en förlängning av svensk idrotts strategi 2025 har man skapat vision 2020, där en del innebär att skapa förutsättningar för att alla studenter, både elitidrottare och nybörjare, ska kunna vara fysiskt aktiva. Verksamheten präglas av öppenhet, bredd, glädje, gemenskap och hälsa, och studentidrotten spelar en viktig roll i att fånga upp en åldersgrupp som ofta slutar idrotta: studenter som flyttar för att studera och som inte (längre) vill elitsatsa och därmed inte ser någon möjlighet att fortsätta. Inom studentidrotten ges möjligheten att idrotta på sina villkor och sin ambitionsnivå. Många föreningar erbjuder också nybörjarkurser i diverse idrotter - perfekt för den som vill testa en ny idrott i vuxen ålder. Tack vare den fysiska aktiviteten bidrar studentidrotten till förbättrad fysisk och psykisk hälsa, samt ökar chanserna för goda studieresultat, hos studenterna. Det ska inte heller glömmas den sociala aspekten av att idrotta och på något sätt vara aktiv i en studentidrottsförening. Genom idrottandet ges studenter möjlighet att träffa nya vänner med liknande intressen och i en kontext som ofta präglas av stora mängder alkohol blir studentidrotten ett hälsosamt avbrott där umgänget istället sker med fokus på idrotten.

Den 20 september 2016 infördes International Day of University Sport av det internationella studentidrottsförbundet FISU tillsammans med UNESCO. Dagens syfte är att uppmärksamma studentidrotten och dess nytta runt om i världen och den kommer självklart även att uppmärksammas på flera ställen i Sverige. Såhär säger studentidrottens ordförande Sture Espwall om dagen: "Sveriges Akademiska Idrottsförbund är både glada och stolta över att UNESCO har valt att uppmärksamma och utnämna den 20 september till International Day of University Sport. Studentidrotten är viktig och i nästan 100 studentidrottsföreningar runtom i Sverige pågår dagligen olika aktiviteter som har fokus på träning, fysisk aktivitet och hälsa med campusområden som bas. Till det kommer också ett stort antal studentidrottstävlingar för både bredd och elit."

Genom att uppmärksamma studentidrotten och International Day of University Sport kan vi tillsammans slå ett slag för de positiva effekter och den nytta som studentidrotten gör för studenter i Sverige. Fysisk aktivitet är viktigt i sig, men att det dessutom fångar upp en målgrupp som ofta slutar idrotta, skapar en social samhörighet när studenten är ny i en stad och erbjuder socialt umgänge utan den så i studentsammanhang vanligt förekommande alkoholen gör det ännu viktigare. Det skapar en bro för fortsatt idrottande - och för idrott hela livet.

International Day of University Sport kommer bland annat uppmärksammas i Ekonomikumparken, Uppsala, klockan 12.15-13.00 den 20 september där ultimate frisbee kommer arrangeras. Aktiviteten är öppen för alla - student som ickestudent. 

Skribent: Josefin Trogen
Epost: Adressen Gömd

Följ oss!  

Facebook


Instagram

Twitter
YouTube_logo
 flickr_logo_46469750

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 2052
750 02 Uppsala

Kontakt:
Tel: 010-476 54 90
E-post: This is a mailto link

Samarbeten