Hoppa till sidans innehåll

Fysisk aktivitet - en framtida investering

28 JAN 2019 12:53
Studentidrott har tidigare belyst att varannan student i Sverige, lider av psykisk ohälsa. En ny studie kan nu konstatera att fysisk aktivitet inte bara kan minska risken för depression i dag, utan har även en skyddande effekt för framtiden.
  • Uppdaterad: 28 JAN 2019 12:53

Varannan student, främst kvinnor, uppger att de har besvär med någon form av psykisk ohälsa, så som stress, ängslan, oro eller ångest. Andra undersökningar har visat att psykisk ohälsa på lång sikt kan leda till sämre studieresultat, sämre yrkesberedskap, mindre engagemang och minskad professionalitet i yrket. Samtidigt visar forskning att fysisk aktivitet är en effektiv metod för att främja hälsa och kognitiva förmågor.
 
Nu har en ny studie publicerats som kan konstatera att fysiskt aktivitet inte bara hjälper att behandla, i detta fall depressioner, här och nu. Utan har en skyddande effekt och kan minska risken för depression även i framtiden (läs och lyssna mer här om studien).
 
Detta gör studentidrott, högskolor och universitet till en viktig arena för insatser som främjar psykisk hälsa, i detta fall genom att öka möjligheter för studenter att röra på sig. En investering för våra studenter i dag, och för yrkesverksamma personer i framtiden. 

Arbetet fortsätter och här kan du läsa mer om du vill fördjupa dig i ämnet:

Studenter som rör sig mår bättre och presterar bättre - sammanfattning på svenska

Studenter som rör sig mår bättre och presterar bättre - brittisk studie

Folkhälsomyndighetens publikation om psykisk ohälsa bland studenter - publicerad 6 september 2018

Skribent: Emmie Sandberg
Epost: Adressen Gömd

Följ oss!  

Facebook


Instagram

Twitter
YouTube_logo
 flickr_logo_46469750

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link

Samarbeten