Hoppa till sidans innehåll
Foto: Emmie Sandberg

FAQ Vinteruniversiaden

01 FEB 2019 11:56
Vad är egentligen en Universiad? Vilka kan åka med och tävla? Hur stor trupp skickar Sverige? Alla dessa frågor och många fler besvaras i vår FAQ om Vinteruniversiaden, inför stundande mästerskapet i Ryssland, den 2-12 mars.
 • Uppdaterad: 01 FEB 2019 11:56

Vad är Universiaden? 
Universiaden är studentidrottens motsvarighet till de Olympiska Spelen och är en av världens största idrottstävlingar. Universiaden har arrangerats vartannat år sen starten 1959 och är uppdelad i en Sommaruniversiad och en Vinteruniversiad. Tävlingarna håller högsta internationella klass och brukar fungera som förberedelse inför kommande landslagsuppdrag och andra stora internationella mästerskap.

Fakta om Vinteruniversiaden, i nyckeltal 

 • Den största globala vinter-multiidrottsevenemanget för studentidrottare
 • The largest global winter multi-sports event for student-athletes
 • Vinteruniversiaden består av 11 dagars tävlingsidrottande
 • Mer än 2,500 deltagare från över 50 länder
 • Har från 1500-3000 volontärer på plats
 • 8 compulsory sports and up to 3 optional sports
 • Tv-sänds i över 100 länder, och når över 300 miljoner tittare

Hur stor trupp skickar Sverige?
Sverige skickar ca 110 aktiva och ledare 22 ledare (4 damer, 18 män) och 85 aktiva (31 damer, 54 herrar).

Vilka idrotter tävlar Sverige i?
Ishockey (herrlag), Curling (dam o herrlag), Bandy (dam o herrlag), Skidorientering, snowboard, Skridskor (short track), alpint. 
Totalt 7 idrotter av 11.

Hur kan jag delta? Vilka får delta?
För att vara behörig att delta i Vinteruniversiaden 2019 ska man vara:

 • Svensk medborgare.
 • 18–25 år (minst fylla 18 och max 25 samma år som tävlingen genomförs, det vill säga född mellan 1 januari 1994 och 31 december 2001. 
 • Student (man ska bedriva eftergymnasiala studier vid universitet, högskola, folkhögskola, ky-utbildningar eller komvux). Man uppfyller även FISU:s studiekrav om man ej längre studerar men har avlagt examen under 2018. Distansstudier, deltidsstudier och studier utomlands är behörighetsgrundande. Det finns inget krav på antal poäng eller på vilken fart som deltagaren studerar.

Uttagningen till Vinteruniversiaden sker i samråd med respektive specialidrottsförbund. Så intresseanmälan görs till respektive specialidrottsförbund, som i sin tur gör uttagningarna.

När det gäller uttagningarna i ishockey så sköts det (just nu) av Universitetshockeyligan.

Vem står för kostnaden?
Det är olika, beroende på idrott. Vissa specialidrottsförbund står för samtliga eller vissa delar av kostnaderna, medan man inom andra idrotter kan behöva stå för samtliga kostnader själv.

Måste jag tävla på landslagsnivå för att delta?
Nej, det är inget krav att tävla på landslagsnivå för att få delta. Däremot är det respektive specialidrottsförbund som ansvarar för uttagningarna, där de kan ha egna kriterier på vilka som får delta. Hör med ditt specialidrottsförbund vad som gäller.

Måste jag studera på heltid?
Distansstudier, deltidsstudier och studier utomlands är behörighetsgrundande. Det finns inget krav på antal poäng eller på vilken fart som deltagaren studerar. Man uppfyller även studiekravet om man ej längre studerar men har avlagt examen under föregående år som tävlingen genomförs.

Får vi kläder?
Som deltagare och ledare på Universiaden så ingår truppklädsel för Team Sweden. På vinteruniversiaden består truppklädseln av en jacka och mössa.
Det går även att köpa till extrakläder för Team Sweden till självkostnadspris, tex ryggsäck, overall, hoodie.

Respektive specialidrottsförbund står för tävlingskläder.

Hur kommer deltagare att bo? Bor man tillsammans? Bor dem likt i en OS-by? På vinteruniversiaden i Ryssland bor alla deltagare och ledare från alla länder i en "OS-by". Man bor landslagsvis i lägenheter i samma byggnad. I varje lägenhet bor 2–3 personer. I byn sover och äter man tillsammans. Här finns även gym, bank, frisörsalong, mindre matbutik och turistshop. 

Var kan vi hitta mer fakta? 

FISU

Arrangörssida

Skribent: Emmie Sandberg
Epost: Adressen Gömd

Följ oss!  

Facebook


Instagram

Twitter
YouTube_logo
 flickr_logo_46469750

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link

Samarbeten