Hoppa till sidans innehåll

300 000 kronor ska få studenter i rörelse

07 NOV 2018 15:36
  • Skapad: 07 NOV 2018 15:36

Sveriges Akademiska Idrottsförbund vill få fler studenter i rörelse genom att erbjuda gruppträning på universitetscampus runt om i Sverige. Förbundets projekt är ett av totalt elva idrottsprojekt som får dela på 3 995 000 kronor från Framåtfonden. Gemensamt för alla projektidéer är att de involverar nya former av fysisk aktivitet, något som bedömts som viktigt för att bryta mönster och få fler i rörelse.

Nya idéer ska få långvariga trender att brytas. Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Framåtfond beviljar 3,9 miljoner kronor till elva projektidéer – vars gemensamma syfte är att med nya former av fysisk aktivitet få fler att röra på sig.

Det här är den tredje utbetalningen som görs av Framåtfonden, som betalar ut totalt 7,3 miljoner kronor per år.

– Barn och unga rör sig alldeles för lite i Sverige och vi måste tillsammans hjälpas åt att bryta den trenden. Framåtfonden möjliggör för specialidrottsförbunden att testa idéer kring nya former av fysisk aktivitet för att få fler i rörelse. Förhoppningen är att fler hittar glädjen i att leva ett aktivt liv, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Sveriges Akademiska Idrottsförbund har beviljats 300 000 kronor för projektet Campus i rörelse. 

– Projektet Campus i rörelse innebär att vi startar gruppträningar på universitetscampus runt om i Sverige, något som vid tidigare testfaser lett till att drygt 70 procent av deltagarna gått från att leva ett fysiskt inaktivt liv till att träna regelbundet. Vi kommer också erbjuda en ny utbildning för aktivitetsledare, så att metoderna vi använder är moderna och fungerar på bästa sätt. Med stödet från Framåtfonden ser vi till att projektet blir realitet, för att studenter ska kunna kombinerade studerande med en hälsosam livsstil, säger Cecilia Olsson, tf. generalsekreterare Sveriges Akademiska Idrottsförbund.

Syftet med Framåtfonden är att bryta trender att få fler personer att röra på sig, vilket är ett viktigt uppdrag enligt Daniel Berglind, forskare på Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden. 

– Forskning med rörelsemätare visar att barn och ungdomar i stor utsträckning inte når de rekommendationer som finns för fysisk aktivitet. Men det är inte bara barn som inte når rekommendationerna, samma sak gäller vuxna. Därför är Framåtfonden viktig för att möjliggöra för fler att leva ett aktivt liv, unga som gamla, utanför idrottens traditionella ramar, säger Daniel Berglind, PhD forskare Karolinska Institutet.

– Det är fantastiskt att se hur Framåtfonden kan realisera bra idéer, och få följa projektens utveckling från idé till genomförande. Extra glädjande är att många av projekten har fått medel från Framåtfonden tidigare – något som tyder på att de tagits emot väl och gjort skillnad ute i landet, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel.

Om Framåtfonden

Genom Framåtfonden ger Svenska Spel och Riksidrottsförbundet varje år samtliga specialidrottsförbund en möjlighet att söka medel för att testa idéer kring nya former av fysisk aktivitet för att få fler i rörelse och skapa rörelseförståelse för fler. Förbund som beviljas pengar från fonden vid detta tillfälle är Akademiska Idrottsförbundet, Brottningsförbundet, Badmintonförbundet, Orienteringsförbundet, Roddförbundet, Tennisförbundet, Basketbollförbundet, Skyttesportförbundet, Kanotförbundet och Bowlingförbundet.

För mer information, kontakta:

Johan Söderkvist, PR, Svenska Spel
070-24 53 116, This is a mailto link

Cecilia Olsson, tf. generalsekreterare
Telefon: 010 - 476 54 91, This is a mailto link

Skribent: Emmie Sandberg
Epost: Adressen Gömd

Följ oss!  

Facebook


Instagram

Twitter
YouTube_logo
 flickr_logo_46469750

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link

Samarbeten